Antalya Otel Sektöründe Mutfak İşlerinde İş Sağlığı Ve Güvenliği
Antalya Otel Sektöründe Mutfak İşlerinde İş Sağlığı Ve Güvenliği
Kategori1

Antalya Otel Sektöründe Mutfak İşlerinde İş Sağlığı Ve Güvenliği

Sağlıklı bir yaşam sürebilmek için düzenli beslenme şarttır. Düzenli beslenmenin yolu da sağlıklı bir mutfaktan geçmektedir. Özellikle otel sektöründe düzenli bir mutfak, düzenli bir gıda deposu ve en önemlisi deneyimli bir ekip gerekmektedir. Konu sigort

Muhammed Büyükkurt
Muhammed Büyükkurt
İş Güvenliği Uzmanı

Antalya Otel Sektöründe Mutfak İşlerinde İş Sağlığı Ve Güvenliği

Mutfak deyince akla ilk tabak tencere gelir, belki de yemek gelir. Oysaki mutfakta bu işler kendi kendine olmamaktadır. Herkesin eli az da olsa mutfağa değmiştir. Hiç olmadı bir omlet, bir makarna yapmıştır. Hatta öğrenciyken su ısıtıcısında bile makarna yapan olmuştur. Ama yemek yapmak zevk meselesidir. Kimisi zevk için yemek yapar, kimisi de mecbur olduğu için. İşte yemek yapmaya mecbur olan bir kesim de aşçılardır. Özellikle hizmet sektöründe mutfaklar olmazsa olmazdır. Sağlıklı bir yaşam sürebilmek için düzenli beslenme şarttır. Düzenli beslenmenin yolu da sağlıklı bir mutfaktan geçmektedir. Özellikle otel sektöründe düzenli bir mutfak, düzenli bir gıda deposu ve en önemlisi deneyimli bir ekip gerekmektedir. Konu sigortalı çalışmaya gelince çalışanların güvenliği de ön plana çıkmaktadır. İş güvenliği mutfakta da devreye girmektedir. İş sağlığı ve güvenliği eğitimi olmayan, hijyen belgesi ve mesleki yeterlilik belgesi olmayan personelin mutfakta çalışmasına izin verilmemelidir. Başlayacak olan personelin tam teşekküllü hastaneden alınan gerekli sağlık tetkiklerini iş yeri hekiminin onayından sonra hazırlanan işe giriş sağlık raporu da mutlaka olmalıdır. Tamam, çalışanı bilgilendirdik, iş başı eğitimini verdik, sağlık kontrollerini yaptırdık, iş güvenliği eğitimini verdik. Bitti mi? Bitmedi. Esas iş güvenliği yeni başlıyor.

İş güvenliği açısından mutfaklarda tehlikeli şeyler neler olabilir; keskin bıçaklar, sıcak alanlar, ağır tencereler, kaygan zeminler, gaz kaçakları, ağır kaldırma, yangın ve daha neler neler.. Bıçak kullanan personelin mutlaka CE belgeli çelik hasır örgü eldiven kullanmalıdır ve iş sonrası bıçakları mutlaka standına ya da mıknatısına takmalıdır. Ocaklara, ızgaralara ve diğer pişirme alanları da tehlike arz etmektedir. Öncelikle gaz kaçaklarına karşı mutlaka dedektör olmalıdır. Sadece ocak başı değil tüm mutfak personeli bol sarkık kıyafet kullanmamalıdır. Takı takmamalıdır. Özellikle saç yanabilir. Ele sıcak malzeme dökülürse yüzük ve benzeri takılar yanık anında çıkarması çok zor oluyor, tecrübeyle sabit. Pişirme alanlarında yer alan davlumbazlarda mutlaka otomatik söndürme sistemi olmalıdır. Yerlere sıvı dökülmesi durumunda kullanmak üzere absorban madde ve temizlik ekipmanları yakın yerde bulundurulmalıdır. Yirmi beş kilogramdan ağır yükler, dolu tencereler tek başına taşınmamalıdır. Unutmayın, mutfakta hiçbir şey acele değildir. Ne kadar acele ederseniz o kadar hata yapma riskiniz artacaktır. İş güvenliği önlemlerine azami derecede önem verilmelidir, çünkü size bir şey olursa geri dönüşü yoktur.

Bize Ulaşın