Yemekhane Çalişmalarinda Dikkat Edilecek İş Güvenliği Kurallari Nelerdir?
Yemekhane Çalişmalarinda Dikkat Edilecek İş Güvenliği Kurallari Nelerdir?
Kategori1

Yemekhane Çalişmalarinda Dikkat Edilecek İş Güvenliği Kurallari Nelerdir?

Yemekhanelerde , mutfaklarda, okullarda, restoranlarda çalışanların uyması ve uygulaması gereken iş güvenliği kuralları bulunmaktadır. Öncelikle herşeyden önce çalışanların sağlığına ve kişisel temizliğine dikkat etmesi gerekir, hasta olan veya hastalık

Yasemin Ataç
Yasemin Ataç
İş Güvenliği Uzmanı

Yemekhane Çalişmalarinda Dikkat Edilecek İş Güvenliği Kurallari Nelerdir?

 Yemekhanelerde , mutfaklarda, okullarda, restoranlarda çalışanların uyması ve uygulaması gereken iş güvenliği kuralları bulunmaktadır. Öncelikle herşeyden önce çalışanların sağlığına ve kişisel temizliğine dikkat etmesi gerekir, hasta olan veya hastalık  belirtileri gösteren çalışanların işyerine işveren bilgisi dahilinde gelmemesi uygun görülür. Portör (taşıyıcı hastalık) muayenelerini işyeri hekiminin uygun gördüğü aralıklarla tekrarlaması gereklidir. İş yerine dinlenmiş olarak gelinmelidir. Çalışmaya başlarken üzerlerinde yüzük, saat, zincir, kolye vs. bulunmamalıdır. Sarkıntılı, bol veya düğmelenmemiş elbiseler giyilmemeli, atkı, kravat tarzı uzun boyun bağı takılmamamlıdır. İşe uygun ve temiz iş elbisesi ve önlüğü işveren tarafından temin edilmelidir.İş süresince malzeme kullanırken malzemenin özelliklerine ve çalıştırma tekniklerine uygun hareket edilmelidir. Gaz kaçaklarına karşı dikkatli olunmalı, geniş tabanlı kapların piknik tüpü üzerinde uzun süre kullanımının contanın eriyerek yangına sebebiyet verebileceğinden piknik tüpü üzerlerine malzeme konulmamalıdır. Gaz kaçağı yangınlarında sakin kalarak önce gazın kesilmesi gerekmektedir. Ocak üzerinde unutulan yağların yangın nedeni olabileceğini unutmamakıdır. Çalışanların üzerine sıcak yemek dökülmelerine karşı gerekli taşıma araçları alınmalı ve kullanılmalıdır. Yanık durumunda yanan bölge 20 dakika musluk suyu altında soğutulmalıdır. Temizlikten sonra kaymaya karşı dikkatli olunmalı, ıslak yerleri belirten seyyar sarı siyah ikaz levhasını zeminde gerekli yerlere görülebilecek şekilde kullanılmalıdır.

 Et kıyma makinasında çalışırken, et elle  değil bu iş için yapılmış tokmakla itilmelidir Kıyma makinasının motordan güç aktaran kaplin, zincir dişli veya kayış kasnak koruyucusu yerinde değil ise eksiklikler  giderilmeden işe başlanmam alıdır. Elektrik kaçakları öldürücü olduğundan, yemekhanede kullanılan tüm cihazlar (buz dolabı, derin dondurucu, çay makinası, et kıyma makinası, mikser, blender gibi karıştırıcılar, su sebili, diğer çeşitli elektrikli el aletleri vb.) topraklaması ve yıllık kontrolü yapılmış prizler aracılığı  ile kullanılmasına dikkat edilmelidir ve gövde topraklamaları yapılmalıdır .Kesici ve delici aletlerçalışırken cepte taşınmamalı,  iş bitiminde kaynar su ile temizlenmeli veya bulaşık makinası kullanılmalıdır. İşyerinin temizliğine önem verilmeli, yemekhane çöpleri kapalı bidonlarda uzaklaştırılmalıdır. Çalışma esnasında çalışanlar birbirleriyle şakalaşmamalı, riskli gördüğü durumları derhal bildirmelidir.

Bize Ulaşın